niedziela, 10 maja 2015
Karob - co to i na co to ?
Muszę się przyznać, że moje żywienie było do d..., do luftu, krótko mówiąc fatalne. Dużo kawy, słodyczy, konserwantów i innych dobrych rzeczy ale bee. Dopiero od jakiegoś czasu próbuję to zmienić. Szczególnie odkwaszając organizm. To chyba jest najprostszy sposób na zgubienie paru kilogramów wagi, na poprawę samopoczucia i funkcjonowania. Ale torcik czekoladowo-kakaowy z kremem zawsze skusi do "grzechu".
Żeby grzech był mniejszy można dodać KAROBu.
Karob to krótko mówiąc mączka z chleba świętojańskiego. Są to strączki drzewa szarańczyn strąkowy, drzewa karobowego, ceratonii. Rośnie w rejonie basenu śródziemnomorskiego i Azji Mniejszej. Teraz jest to głównie roślina pastewna ale zanim został rozpowszechniony cukier z trzciny cukrowej i buraka cukrowego był bardzo popularnym jego substytutem. Zawiera do 50% cukru.
Inne plusy karobu:
- zawiera bardzo mało tłuszczu,
- obniża poziom złego cholesterolu
- poprawia metabolizm
- nie zawiera często uczulających metyloksantyn (kofeina, teobromina), i dlatego jest bezpieczny dla astmatyków
- poprawia pracę układu krwionośnego,
- zawiera witaminę E (tzw. witamina młodości)
- w składzie są nie rozpuszczalne w wodzie taniny wiążące się z toksynami bakteryjnymi przez co hamują biegunkę,
- zawierają węglowodany zagęszczające żywność przez co wpływają na refluks,
- zawiera 80% białka
- jest bogaty w witaminy A, B, D, makro i mikro elementy,
- jest bezpieczny dla małych dzieci i kobiet w ciąży.
Całość ... http://benaturalszczecin.blogspot.com/2015/05/karob.html
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za odwiedziny i komentarz. Życzymy miłego dnia.